Paragrafen

Paragraaf 2: Duurzaamheid

Duurzaamheid in het reguliere beleid

Een duurzame leefomgeving behelst naast een groene energievoorziening, ook een goede luchtkwaliteit, het omzetten van afval tot grondstof, verduurzamen van de voedselvoorziening of het versterken van de biodiversiteit. De afgelopen jaren hebben we al veel bereikt en we blijven, vanuit de verschillende beleidsvelden, werken aan een duurzame gemeente. In de programma’s verkeer, wonen en beheer en onderhoud openbare ruimte en in de paragraaf bedrijfsvoering staat vermeld hoe de verschillende beleidsterreinen zich inzetten voor een duurzame leefomgeving en een duurzame organisatie. Hieronder lichten we een aantal onderwerpen nader uit, die niet rechtstreeks onder een programma vallen:

Duurzaam Grond, weg en waterbouw
In 2017 ondertekende de gemeente Groningen de Greendeal Duurzaam GWW 2.0. De doelstelling: in 2020 voeren we al onze GWW-werken uit via de aanpak DGWW. In 2017 hebben we in vijf pilotprojecten de aanpak Duurzaam GWW toegepast. Deze pilotprojecten zijn in 2018 geëvalueerd. Na deze zijn we verder gegaan met het uitwerken van de uitkomsten van de evaluatie. We hebben een Groninger Ambitieweb opgesteld. Hierin staan al onze duurzame ambities overzichtelijk per thema genoemd. Daarnaast hebben we het werken volgens de Aanpak Duurzaam GWW geborgd in ons proces. In Startaanvragen, Projectoffertes, GWRP, Jaarplannen Stadsbeheer, en in het geactualiseerde Inkoopbeleid is de Aanpak DGWW een vast onderdeel. Daarnaast hebben we trainingen gegeven voor onze eigen medewerkers. Ook hebben we onze eigen interne procesbegeleiders en duurzame ambassadeurs opgeleid. De aanpak Duurzaam GWW is in 2019 toegepast in een aantal projecten.

Inrichten van een gezonde gemeente
In 2017 hebben we een strategische visie Healthy Ageing gelanceerd. De zes kernwaarden voor een gezonde gemeente werken we uit en passen we toe bij projecten in de gemeente. In 2017 heeft healthy ageing al een plek gekregen in de leidraad binnenstad, Eemskanaalzone en de Suikerfabriek. In 2019 werkten we verder aan een doorvertaling van de kernwaarden van healthy ageing naar andere projecten en beleid. Zo is onder andere in het groenplan aandacht voor de relatie tussen groen en de gezondheid van de mens.

Klimaatadaptatie en versterken groen
In 2019 is de stresstest klimaatverandering uitgebreid met het voormalig grondgebied van de gemeente Haren. Hiermee heeft de gemeente een gebied dekkende stresstest. Op basis hiervan is verder gewerkt aan de Uitvoeringsagenda Klimaatbestendig Groningen. Samen met onze belangrijkste stakeholders zoals de provincie, waterschappen, GGD en veiligheidsregio hebben we in detail gekeken naar de grote van verschillende risico’s, de prioritering daarvan en hebben wij op basis van een kosten – baten analyse onze ambitie en een aanpak voor het vervolg verder ingevuld. Een voorbeeld van deze aanpak is de strategie van het ‘meekoppelen’. Dit heeft in 2019 in Paddepoel geresulteerd in een eerste landelijke pilotproject waarbij opgaven vanuit de wijk gekoppeld zijn aan de realisatie van het warmtenet en een heringerichte klimaatadaptieve openbare ruimte. Het pilotproject ontving een bijdrage vanuit het Rijk.

In het kader van een ontwerpmanifestatie hebben wij voor drie locaties ontwerpen laten maken over hoe de openbare ruimte een klimaatadaptieve inrichting kan krijgen. Voor de Bedumerweg en het Damsterplein zijn elk drie principes uitgewerkt. Voor de wijk Selwerd is een plan gemaakt om losse groengebieden aan elkaar te verbinden door nieuw groen toe te voegen en het groen meer functies te geven waardoor het naast een klimaatadaptieve inrichting ook uitnodigt voor bewegen en ontmoeten.

Onze groenparticipatie en Steenbreek acties gericht op onze bewoners en ondernemers liep in 2019 uiteraard ook door met verschillende mooie voorbeelden van groene straten tot gevolg. Zie ook programma 9.1.7 Bewonersparticipatie.
In 2019 is ook gestart met het opstellen van een nieuw Groenplan. Dit plan moet in meer concreetheid de verschillende (nieuwe) opgaven (zoals klimaatadaptatie) en de groene ambities van het huidige college verder gaan invullen.  Hierin zal onder andere worden ingegaan op de transformatie van de Stedelijke Ecologische Structuur naar een Gemeentelijke Ecologische Structuur. In 2019 werd ook een nieuw Groninger Water- en Rioleringsplan door de raad vastgesteld. In dit plan is (naast andere opgaven) ook klimaatadaptatie een belangrijk thema. Zie programma 9.1.2 Riolering en water.
Ook versterkten wij in 2019 onze samenwerking verder met onderzoeksinstellingen, waterschappen, provincie, bedrijven en NGO’s om ons gezamenlijk in te zetten voor klimaatadaptatie. Dat doen we ook in relatie tot het Global Centre on Adaptation op de Zernike Campus. Zo zijn de voorbereidingen voor de Klimaatweek in oktober 2020 in dit jaar op stoom gekomen.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 16:43:17 met de export van 06/30/2022 16:19:59