Deelprogramma 3.1: Onderwijskansen

3.1.4 Onderwijshuisvesting

We willen kinderen en professionals eigentijdse en duurzame schoolgebouwen bieden, energiezuinig en geschikt voor onderwijs in de 21e eeuw. Daarmee willen we goed onderwijs en optimale ontwikkeling ondersteunen.
De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs. In de verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs staat de procedure beschreven voor het opstellen en betalen van het programma onderwijshuisvesting.

Wat wilden we bereiken in 2019?

  • Een integraal huisvestingsplan onderwijs voor de nieuwe gemeente voor de komende 4 jaar, met een doorkijk naar de langere termijn, om de huisvesting van scholen in de richting van ons ambitieniveau te brengen;
  • De regelgeving voor onderwijshuisvesting harmoniseren tussen de drie voormalige gemeenten.

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • We hebben in 2019 samen met de schoolbesturen de basis gelegd voor het nieuwe Integraal huisvestingsplan onderwijs (IHP). We hebben onze visie op onderwijshuisvesting bepaald en de kwaliteit van de onderwijsgebouwen in beeld gebracht. Hieruit volgt de prioriteit voor maatregelen om de kwaliteit van de onderwijshuisvesting de komende 20 jaar te verbeteren. Dit alles is vastgelegd in een nieuw IHP, dat – voor het eerst – een doorkijk voor de komende 20 jaar zal geven. Het IHP zal in maart 2020 aan de raad worden aangeboden.
  • We hebben de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs geactualiseerd en geharmoniseerd. Samen met het onderwijsveld hebben we aanpassingen doorgevoerd. De nieuwe verordening is in december vastgesteld.  

Conclusie

We hebben in het overgangsjaar 2019 een stevige basis gelegd voor de toekomst van de onderwijshuisvesting in de nieuwe gemeente Groningen.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 16:43:17 met de export van 06/30/2022 16:19:59