Deelprogramma 7.1: Fiets

7.1.5 Het verhaal Groningen fietsstad

Ons vijfde doel is dat al onze inwoners zich bewust zijn van Groningen Fietsstad. In onze gemeente fietsen we namelijk heel veel. We willen daarom graag zien dat alle inwoners zich bewuster worden van dit hoge aandeel fietsgebruik. Door Groningen Fietsstad duidelijk en permanent te promoten willen we bereiken dat de fiets bijvoorbeeld nog meer gebruikt wordt voor het woon-werkverkeer. Maar ook dat fietsers zich actiever en bewuster gaan gedragen, zodat zelflerend gedrag vanzelfsprekend wordt.

Daarnaast willen we ook een inspirerend voorbeeld zijn en blijven voor andere steden. Zodat zij van ons kunnen leren en om Groningen te promoten. Een leefbare gemeente met goede fietsvoorzieningen trekt namelijk innovatieve kennisbedrijven. Daarmee is fietsen dus ook economie.  

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2019 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren

Beoogd
2019

Behaald
2019

Aantal campagnes fietsgedrag

6

6

Wat wilden we bereiken in 2019?

Ook in 2019 hebben we verder gebouwd aan het 'merk' Groningen Fietsstad. Daarnaast wilden we in 2019 samen met de provincies Groningen en Drenthe, de Regio Groningen-Assen en Groningen Bereikbaar de herkenbaarheid van ons regionale netwerk van doorfietsroutes verbeteren. Nationaal en internationaal bouwden we de naam van Groningen als Fietsstad verder uit door actief deel te nemen aan fietscongressen, waar we ons verhaal aan veel professionals kunnen uitdragen.

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • Deelname aan (inter)nationale (fiets)congressen zoals het SUMP-congres en het Cargo Bike Festival;
  • Campagnes fietsgedrag (Zernike Routes, fietsverlichting, 'respect' voor anderen op de Zernike Route in Park Selwerd, stallingsverbod Nieuwe Markt, etc.);

Conclusie

Ook in 2019 hebben we weer diverse (gedrag) campagnes gehouden. Eén van deze campagnes richtte zich op fietsers die regelmatig gebruik maken van de Zernike Route door Park Selwerd. Door de drukte op dit fietspad komen andere mensen soms in de verdrukking. Daarom hebben we het fietspad op een aantal punten voorzien van opvallende markering of bebording. Doel hiervan is dat fietsers rekening houden met de medeweggebruikers.
Daarnaast hebben we in de tweede helft van 2019 veel aandacht besteed aan de nieuwe fietsenstalling Nieuwe Markt en het daarbij horende stallingsverbod op de Nieuwe Markt.

Nationaal en internationaal hebben we Groningen goed op de kaart kunnen zetten. Veel (fiets)professionals hebben ons in 2019 bezocht tijdens het International Cargo Bike Festival en het Europese SUMP (Sustainable Urban Mobility Plans) congres.

In 2019 wilden we ook het regionale netwerk van doorfietsroutes beter herkenbaar maken voor fietsers. Dit project is getemporiseerd vanwege de financiële hervormingen waar onze gemeente mee te maken heeft. We verwachten in 2020 alsnog met dit project aan de slag te kunnen.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 16:43:17 met de export van 06/30/2022 16:19:59