Deelprogramma 4.1: Sociaal klimaat

4.1.2 Bevorderen van samenredzaamheid, sociale samenhang en leefbaarheid in de wijken

Voor het welbevinden zijn sociale contacten in de eigen buurt van grote betekenis. Mensen kunnen hierdoor gemakkelijker samen activiteiten ondernemen, elkaar helpen en iets aan elkaar vragen. Wij hebben de overtuiging dat veel mensen iets voor een ander willen doen. Wij vinden het belangrijk dat mensen daarvoor gewaardeerd en gezien worden. Daarnaast moeten mantelzorgers en vrijwilligers kunnen rekenen op adequate faciliteiten en (professionele) ondersteuning. Die worden geboden door inwoners onderling en door verschillende (gesubsidieerde) instellingen en in (wijk)accommodaties.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2019 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren

Beoogd
2019

Behaald
2019

Aantal (nieuw) ingezette vrijwilligers door Humanitas

-

(791) 2908

% meldingen dat afgehandeld is met inzet van een basisvoorziening en/of informele ondersteuning *

toename

61%

Wat wilden we bereiken in 2019?

We willen dat de inwoners van de Groninger wijken en dorpen met plezier wonen en leven. In energieke wijken en dorpen waar het bruist van activiteiten die door en voor en met bewoners worden georganiseerd. Ieder draagt naar vermogen een steentje bij en dat geeft een gevoel van saamhorigheid, erbij te horen en thuis te zijn. De nadruk ligt op de ontwikkeling van preventieve individuele en collectieve activiteiten. Daarnaast willen we de hierboven genoemde verbinding met en de aansluiting van de formele beroepsmatige zorg op de informele zorg verder versterken. Vrijwilligers en mantelzorgers voelen zich (h)erkend en gewaardeerd. De informele zorg is de basis waar de formele zorg zich bij aansluit en aanpast.

Wat hebben we hier voor gedaan?

We hebben onder andere de volgende organisaties gesubsidieerd die informele ondersteuning bevorderen:

  • Humanitas voor de kartrekkersrol van de Coalitie Eensamen, de maatjesprojecten, opgroeien, opvoeden, thuisadministratie, verlies, mantelzorgondersteuning, enzovoort;
  • LINK 050 voor onder andere de vrijwilligersvacaturebank en ondersteuning van vrijwilligersorganisaties;
  • Wehelpen , een matchingsite tussen hulpvragen en hulpaanbod ;
  • Thuisgekookt , een bemiddelingssite voor het koken van buren voor kwetsbare wijkbewoners;
  • Vlegter voor de ondersteuning van een aantal vrijwilligersprojecten;
  • De buurthuizen/ accommodaties;
  • De 5 Groningse pareltjes, Stichting Queri poezenopvang bij mensen die zich eenzaam voelen,  Stichting Kas Vital vrijwilligers die Antilliaanse jongeren ondersteunen;
  • WIJS, Jimmy's, Jonge Helden en studentendesk van het Rode Kruis voor verbinding tussen jongeren en Stadjers.  

We hebben verder ook:

  • Bewonersinitiatieven ondersteund gericht op het verbeteren van de leefbaarheid en samenredzaamheid van de eigen woonomgeving;
  • Een eerste aanzet gemaakt voor de kadernotitie de sociale basis waarin we onze ambities aangeven voor het bevorderen van sociale samenhang, samenredzaamheid en leefbaarheid in de wijken en de harmonisering nadere regels van de Algemene Subsidieverordening.

Conclusie

Er is veel bedrijvigheid geweest als het gaat om het bevorderen van samenredzaamheid, sociale samenhang en leefbaarheid. Veel inwoners hebben iets gedaan voor een ander of zijn maatschappelijk actief geweest. Mantelzorgers en vrijwilligers hebben kunnen rekenen op adequate faciliteiten, waardering en (professionele) ondersteuning op maat. Het versterken van de sociale basis is verder vormgegeven. We continueren het beleid.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 16:43:17 met de export van 06/30/2022 16:19:59