Deelprogramma 4.1: Sociaal klimaat

4.1.1 Actief burgerschap en bewonersinitiatieven

Wij werken aan een inclusieve samenleving waaraan iedereen naar vermogen kan deelnemen. In dat kader stimuleren we actief burgerschap in energieke buurten en wijken en bieden we faciliteiten aan burgers die verantwoordelijkheid willen nemen voor elkaar en voor hun omgeving. Mensen zijn in hun wijk of buurt beter in staat kansen te benutten of oplossingen aan te dragen voor problemen die zij ervaren. Niet meer de vraag 'wie lost dit voor mij op' maar 'wat kan ik daaraan bijdragen'? Dat kan door verbindingen te leggen met wijkbewoners onderling, met buurtinitiatieven, scholen en studenten, verenigingen, vrijwilligersorganisaties, welzijnswerk, zorg, kerken, moskeeën en ondernemers. Als gemeente hebben we daarin een faciliterende, stimulerende en verbindende rol. We willen als gemeente verbinden met burgerkracht; overheidsparticipatie in burgerinitiatieven.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2019 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren

Beoogd

 2019

Behaald
2019

Aantal ondersteunende bewonersinitiatieven in het kader van innovatie ateliers

-

4

Wat wilden we bereiken in 2019?

We willen de 'beweging' van actief burgerschap verder voeden en faciliteren zodat zij zich verder uit kan breiden. We streven daarbij naar een toename van het aantal actieve burgers en burgerinitiatieven en richten ons op een bruisende energieke beweging in zowel de stad als in de dorpen.

Wat hebben we hier voor gedaan?

Vanuit het Innovatieatelier hebben we:

  • De sociale ondernemers challenge opgezet voor innovatieve ideeën om de sociale basis versterken;
  • De vijf Groningse Pareltjes (Odenshuis, De Opstap, Kringloop Plus, De Wiershoeck en het Hamelhuys) ondersteund en begeleid als zijnde 'de Leertuin';
  • De Oude Bieb, Jasmijn zorgt, Dig 050 ondersteund;
  • Vier burgerinitiatieven geselecteerd en gefinancierd. Vrijwilligerswerk voor mensen met Dementie, Buurten met een bakkie, Vrijwilligersgeluk, Studentenhuis zoekt Senior;
  • Subsidie verstrekt aan Buitengewoonzijn die broedplaatsen creëert. Hieruit zijn in Groningen al meer dan 50 ideeën uitgevoerd.

Conclusie

In 2019 hebben we tijd, aandacht en energie ingezet op de ontwikkeling van de ‘sociale basis’. De verdere versterking van de sociale basis behoeft meer aandacht. Daarom zetten we nog meer in het versterken van de sociale basis in het gebiedsgerichte werken. We zien in het gebiedsgerichte werken mooie ontwikkelingen, de "beweging" van burgerinitiatieven groeit, steeds meer inwoners nemen initiatieven en/of sluiten zich hierbij aan. Meer ruimte voor de versterking van de sociale basis met behulp van buurtinitiatieven en - ontmoetingen leidt tot meer eigenaarschap en betrokkenheid van buurtbewoners bij hun buurt/wijk.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 16:43:17 met de export van 06/30/2022 16:19:59