Deelprogramma 1.2: Inkomen en armoedeverlichting

1.2.2 Armoede- en minimabeleid

In oktober 2019 is het nieuwe armoedebeleid Toekomst met perspectief vastgesteld. Missie van het nieuwe beleid is dat we de overdracht van armoede op de volgende generatie willen doorbreken. In 2020 starten we. In 2019 zijn de armoedemiddelen nog ingezet volgens Perspectief: actieplan tegen armoede (2014). Met die middelen hebben we mensen ondersteund die in armoede leven. Dat deden we met aanvullende financiële ondersteuning (vangnet). Dit combineerden we met begeleiding waarbij mensen weer regie krijgen over hun eigen situatie (vliegwiel). We werkten intensief samen met maatschappelijke partners en bedrijven (verbinding).

De projecten richtten zich op een diverse groep mensen die moet rondkomen met een inkomen beneden de 120 procent van het minimum. Met ingang van 2017 zijn er structureel extra middelen voor kinderen beschikbaar gekomen, waardoor de focus nog sterker op de opgroeiende kinderen en jongeren is komen te liggen. Op allerlei manieren hebben wij bewustwording en informatieverstrekking versterkt.

Onder inkomensregelingen verstaan we: bijzondere bijstand (inclusief duurzame gebruiksgoederen), vergoeding ouderbijdrage schoolfonds en individuele inkomenstoeslag.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2019 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren

Beoogd
2019

Behaald
2019

Aantal toegekende aanvragen bijzondere bijstand

Stabiel

Stabiel

Waarvan in het kader van de witgoedregeling

Stabiel

Stabiel

Aantal verstrekte individuele inkomenstoeslagen
 (voorheen langdurigheidstoeslagen)

Stijging

Stijging

Aantal gehonoreerde vergoedingen ouderbijdrage
 schoolfonds (schooljaar)

Stabiel

Stabiel

Aantal huishoudens dat gebruik maakt van één of
 meer inkomensregelingen*

Stabiel

Stabiel

Aantal deelnemers collectieve zorgverzekering

Stabiel

Lichte stijging

Aantal ondersteuningscontacten dat tot stand
 komt binnen de projecten/overige activiteiten
 van het armoedebeleid**

Stijging

Lichte stijging

*Onder inkomensregelingen verstaan we: bijzondere bijstand (inclusief duurzame gebruiksgoederen), vergoeding ouderbijdrage schoolfonds en individuele inkomenstoeslag.

**Het aantal ondersteuningscontacten als indicator heeft betrekking op de verstrekkingen en contacten met betrekking tot het Kindpakket, serviceteam, minimaloket en eenmalige verstrekkingen ten behoeve van gezinnen via de Stadjerspas. Het is indicatief en stelt intensievere ondersteuningsvormen op een lijn met eenmalige verstrekkingen. Binnen het nieuwe armoedebeleid Toekomst met perspectief werken we aan nieuwe indicatoren die beter weergeven wat het daadwerkelijke effect van onze inspanningen is.

Wat wilden we bereiken in 2019?

In 2019 wilden we het huidige beleid continueren. Vernieuwende ontwikkelingen zoals het Maatwerkbudget en de integrale gebiedsgerichte uitvoeringsaanpak hebben we in 2019 doorgezet. Dat geldt ook voor het gebruik van slimme digitale middelen. In 2019 hebben we het nieuwe armoedebeleid ontwikkeld. De effectiviteit van voorzieningen wordt een belangrijk uitgangspunt, alsook de meetbaarheid van de aanpak. We benutten de resultaten en nieuwe inzichten van kennisinstellingen. Dat geldt met name ook voor aspecten als gedragsverandering, stress en relatie met andere beleidsterreinen.

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • Eind 2019 is het nieuwe armoedebeleid, Toekomst met perspectief , vastgesteld. De missie is de structurele aanpak van de overdracht van generatiearmoede. Het nieuwe beleid is samen met ervaringsdeskundigen en in samenspraak met organisaties in de gemeente gemaakt;
  • Lopende armoedevoorzieningen gericht op verlichting, verbinding en vliegwiel zijn intussen voortgezet;
  • Er is een opschoningsactie voor de collectieve verzekering geweest, waardoor bij deelnemers met een te hoog inkomen de verzekering is stopgezet. Het totale aantal deelnemers is hierdoor lager dan in het voorgaande jaar. We zien wel een lichte stijging in het gewone gebruik.

Conclusie

In 2019 is geïnvesteerd in het vormgeven van nieuw beleid gericht op de structurele aanpak van armoede. Het gebruik van de bijzondere bijstand, de witgoedregeling en de vergoeding ouderbijdrage schoolfonds is zoals verwacht stabiel gebleven. Net zo als het aantal huishoudens dat gebruik maakt van een minimaregeling. Zoals verwacht zien we wel een stijging van het aantal mensen dat gebruikt maakt van de individuele inkomenstoeslag.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 16:43:17 met de export van 06/30/2022 16:19:59