Deelprogramma 8.4 Kwaliteit woningvoorraad

8.4.3 Wijkvernieuwing

In het Coalitieakkoord heeft de wijkvernieuwing (gekoppeld aan de energietransitie) een centrale plek gekregen en zijn er aanvullende middelen voor het uitvoeren van de plannen gereserveerd. In deze paragraaf geven we op hoofdlijnen weer wat er in het afgelopen jaar is gedaan. In de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken gaan we nader op de wijken (en stadsdelen) in.

Wat wilden we bereiken in 2019?

We willen dat de mensen in de vier wijken in 2019 merken dat we met de wijken aan de slag zijn gegaan. De eerste resultaten van de wijkvernieuwing moeten daarom zichtbaar en tastbaar worden. Daarnaast is het nodig dat we integrale uitvoeringsprogramma’s opstellen waarbij de fysieke wijkvernieuwing hand in hand gaat met de vernieuwing in het sociaal domein. Hier willen we in de wijkvernieuwingswijken concreet invulling aan geven.

Wat hebben we hier voor gedaan?

In 2019 hebben we de wijkvernieuwingsplannen vertaald in concrete uitvoeringsprogramma's per wijk. Daarin hebben we maatregelen en projecten weergegeven, inclusief financiële consequenties. Tegelijkertijd zijn we in de wijken begonnen met de planvorming van de concrete projecten.

In Selwerd zijn we concreet aan de slag gegaan met de plannen voor de invoering van het betaald parkeren in Selwerd-zuidoost. In 2019 is de Beukenhorst geopend waar Patrimonium 40 appartementen verhuurt en waar zorginstelling ZINN 20 appartementen verhuurt aan mensen met een zorgindicatie. Vanuit de wijkvernieuwing hebben we samen met Patrimonium geïnvesteerd in Park de Es. Daarnaast zijn we bezig met de plannen voor de herinrichting van de Mispellaan (waar we uiteraard de omwonenden intensief bij betrekken) en hebben we met Nijestee de plannen voor de sloop en nieuwbouw van de eerste fase van de herstructurering uitgewerkt. In februari van 2020 hebben we uitgebreid met de wijk stilgestaan bij de start van deze grote vernieuwingsoperatie met een groot wijkfeest. Met het wijkbedrijf hebben we daarnaast in 2019 vele (sociale) projecten gerealiseerd.

In de Wijert zijn de plannen voor de sloop, renovatie en nieuwbouw van de woningen van de Huismeesters concreter geworden. In 2020 hopen we hier over te gaan tot de start van de werkzaamheden. Daarnaast zijn we samen met de bewoners van de wijk continu bezig met de uitvoeren van de afspraken die we samen in de wijkdeal hebben vastgelegd. Ook zijn we in 2019 gestart met de studie naar de nieuwe verkeerssituatie en hoe we dit aan kunnen grijpen om de leefbaarheid te verbeteren. In Beijum hebben we in 2019 de heerdenaanpak een vervolg gegeven met de aanpak van de Isebrandtsheerd en de Galkemaheerd en de planvorming voor de Godekenheerd (start uitvoering in 2020). Er is daarnaast verder invulling gegeven aan de uitvoering van het sociale projecten en is gestart met het maken van een leidraad voor de gewenste aanpak van de openbare ruimte. Voorbereidingen voor de inzet van Energiecoaches zijn ook getroffen (start in 2020). In de Indische Buurt / De Hoogte hebben we in 2019 veel tijd en energie gestoken in het verbeteren van de sociale structuur in de wijk.

Conclusie

WIJS groeit. De inzet van partijen heeft gezorgd voor nieuwe projecten en een betere zichtbaarheid door een uitbreiding van de locaties. Bewoners weten WIJS ook steeds beter te vinden en komen voor allerlei vragen binnenlopen. Het aantal studenten dat actief was via WIJS was in 2019 lager dan beoogd. Dit komt door het ontbreken van een projectleider Sociaal Domein. Deze is ondertussen aangetrokken.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 16:43:17 met de export van 06/30/2022 16:19:59