Deelprogramma 2.3: Bedrijvige stad

2.3.5 Werken aan een goed aanbod werklocaties

Op onze Groningse werklocaties, bedrijventerreinen, kantorenparken en locaties voor (grootschalige) detailhandel is meer dan de helft van de werkgelegenheid in de stad geconcentreerd. Een goed aanbod van werklocaties zijn een randvoorwaarde voor verdere economische groei. We streven daarom naar een goed vestigingsklimaat. We bieden een divers en passend aanbod van (nieuwe) werklocaties. Deze locaties willen we zoveel als mogelijk onder de aandacht van belangstellenden brengen. Ook plegen we, in samenwerking met onze regiopartners, acquisitie voor vestiging op onze werklocaties. We werken ook samen met de bedrijven(verenigingen) aan versterking van onze huidige werklocaties en zijn flexibel en adaptief om wensen van bedrijven te faciliteren. Ook monitoren we de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt om in te kunnen spelen op de veranderende marktvraag.

Wat wilden we bereiken in 2019?

We wilden de positieve ontwikkeling van kaveluitgiftes vasthouden. Ook in 2019 wilden we ongeveer 5 hectare afzetten op Westpoort, Zernike en/of Eemspoort. Dit stimuleren we door gerichte acquisitie en promotie van onze werklocaties. We hebben de behoefte van ondernemers scherp en monitoren de kwaliteit van onze werklocaties. We voeren onze strategie voor onze huidige en nieuwe werklocaties uit, zodat we blijven zorgen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat.

Wat hebben we hier voor gedaan?

In 2019 hebben we circa 2,5 ha grond uitgegeven op Westpoort, Zernike en/of Eemspoort en 1,6 ha. verhuurd. We hebben met ondernemers gewerkt aan een visie en strategie voor de Scandinavische havens, Martini Trade Park en de meubelboulevard Hoendiep. Op Westpoort/Hoogkerk werken we samen met de Suikerunie aan een nieuwe aanpak van het bietenverkeer en willen we ruimte bieden aan de tarraberging. Zo kan de Suikerunie doorgroeien op de huidige locatie. We zijn begonnen met het maken van een strategie voor al onze (34) werklocaties in de nieuwe gemeente Groningen. Met ondernemers, eigenaren en verenigingen willen we komen tot een visie per terrein en een gezamenlijke uitvoeringsagenda. Hiermee geven we ruimte aan economische ontwikkeling en bieden we duidelijkheid over de toekomstige mogelijkheden.

Conclusie

Economische groei heeft de afgelopen twee jaar landelijk gezorgd voor een verdere afname van de leegstand en het aanbod in de bedrijfsruimtemarkt. Ook in Groningen zorgde dit voor meer krapte op de markt voor bedrijfsruimte. Op Westpoort, Zernike en/of Eemspoort hebben we circa 2,5 hectare uitgegeven. Dit is minder dan de doelstelling van 5 ha., echter hebben we in 2019 voor een groot aantal hectares koopovereenkomsten getekend. Deze nemen we niet mee in de cijfers, aangezien we de hectares pas meenemen bij de aktepassering. Dit betekent dat we in 2020 veel meer ha. dan 5 ha. zullen uitgeven.

Tegelijkertijd veranderen de eisen en wensen die ondernemers stellen aan bedrijfs- en werklocaties. Dit vraagt om goed bereikbare, multifunctionele, flexibele werklocaties, andere werkconcepten en leidt tot een veranderende vastgoedmarkt. Om de groei van de gemeente zo goed mogelijk te faciliteren en te stimuleren werken we aan voldoende ontwikkellocaties, sluiten we aan bij de vestigingsbehoefte van de (stedelijke) economie en bieden ruimte voor economische diversiteit.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 16:43:17 met de export van 06/30/2022 16:19:59