Deelprogramma 2.3: Bedrijvige stad

2.3.6 Ontwikkeling ZZP en start-ups

De economie verandert; het aandeel kleine bedrijven en ZZP’ers in de totale werkgelegenheid groeit. Werken kun je tegenwoordig overal; vanuit huis, in je wijk in de koffiecorner, op kantoor of in een oude fabriekshal. In een aantal sectoren, bijvoorbeeld de agrarische sector of bouw, was dit aandeel al hoog, maar het is ook gemakkelijker geworden om voor jezelf te beginnen. Groningen staat bovendien bekend als innovatieve stad, waar je als startup je ideeën, kennis en expertise, als je wilt, kunt uitproberen en opschalen.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2019 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren

Beoogd

2019

Behaald
2019

Aantal startende ondernemers*

1.520

2.304

Wat wilden we bereiken in 2019?

We willen het Groningse startup-ecosysteem verder versterken, zodat we met recht het predicaat Startup City verdienen. 2019 wordt het derde en laatste jaar van het programma Founded in Groningen. Er wordt samen met verschillende partners, zoals Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen en startups zelf in de regio gewerkt aan het vervolg op Founded in Groningen. We willen de kennis, het innovatie-vermogen en activiteiten op het gebied van ondernemerschap vergroten, door de samenwerking tussen MKB-bedrijven, bedrijvenverenigingen en onderwijsinstellingen te stimuleren en uit te bouwen.

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • Het programma " Founded in Groningen" is gecontinueerd en voor 2020-2022 vastgesteld;
  • Startup in Residence heeft ook in 2019 weer enkele succesvolle ideeën opgeleverd.  Tijdens de editie Startup in Residence 2018-2019 hebben 8 startups deelgenomen aan het programma. Een van de startups genaamd SecGroep heeft samen met Stadsbeheer een geautomatiseerd beheersysteem ontwikkeld (Sensoty);
  • We zijn lid van start up Delta;
  • Faciliteren van (door) ontwikkeling van collectieve huisvestingswensen, broedplaatsen en versnellingsplekken;
  • Het ondersteunen en faciliteren van ZZP'ers.

Conclusie

Groningen kent daarnaast veel startups en scale-ups. De afgelopen jaren stond een aantal van hen in de DeloitteFast50. Oftewel, zij behoren tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland. De ambitie is om die positie vast te houden en uit te bouwen door het startup- en scale-up ecosysteem te versterken.
Eind 2019 besloten is om het programma Founded in Groningen te continueren en is het programma voor 2020-2022 vastgesteld. Het programma zet in op het beter verbinden, profileren, inzichtelijk maken en positioneren van het startup ecosysteem. Daarnaast wordt er gefocust op drie pijlers om het ecosysteem te verbeteren: kapitaal, talent &diversiteit en markt. Voorbeelden van projecten zijn: Startup in Residence, FounderTalks, Startup Visa Groningen en community meet-ups.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 16:43:17 met de export van 06/30/2022 16:19:59