Deelprogramma 9.1:Onderhoud & Beheer Openbare Ruimte

9.1.7 Bewonersparticipatie

We ondersteunen bewonersinitiatieven. Voor een schone en hele gemeente zijn de bewoners zelf medeverantwoordelijk. Een grotere betrokkenheid van buurtbewoners leidt tot minder vervuiling en schade en tot meer tevredenheid. Vanuit ons voedselbeleid faciliteren we tevens initiatieven van bewoners op het gebied van moestuin-tuinieren en stadslandbouw.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2019 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren

Beoogd
2019

Behaald
2019

Aantal gefaciliteerde participatieprojecten

410

560

Wat wilden we bereiken in 2019?

We streefden er naar om minstens zoveel participatieprojecten in het beheer en onderhoud te faciliteren als in 2018.

Wat hebben we hier voor gedaan?

  •  Ruim 500 acties en activiteiten georganiseerd en/of gefaciliteerd. Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken;
  •  Diverse projecten op het gebied van groenbeheer en het 'vergroenen' van stedelijke omgeving gecontinueerd. Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken;
  •   De jaarlijkse BORG schouw uitgevoerd. Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken.
  • Door middel van diverse acties in het kader van het project Steenbreek de burgers betrokken bij de klimaatadaptatie maatregelen.

Conclusie

Ruim 25.000 mensen waren in het kader van het programma Groningen schoon dankzij mij op enigerlei wijze betrokken bij milieueducatie (lessen bij 3.000 basisschoolleerlingen), zwerfafvalopruimacties, LenteKriebels, Milieustraten en Straatacties, diversen (Ewaste, beurzen, rondleidingen, zwerfafvalteams, theater, kunst en internationale samenwerking). Groningen is daarmee absolute koploper in ons land.

Uniek zijn de 550 Stille Krachten in de Wijk. We hebben onze inwoners gefaciliteerd met een afvalgrijper, afvalring, afvalzakken, schepnet en/of sneeuwschuiver en hebben ze zo een mogelijkheid verstrekt om een steentje bij te dragen aan de schone woon-en leefomgeving.

We continueren diverse projecten op het gebied van groenbeheer en er komen ook steeds meer initiatieven die zorgen voor meer biodiversiteit en het ontstenen. In het kader van het project Steenbreek hebben we de volgende resultaten behaald:

  • Middels een verkoop kortingsactie 770 regentonnen geleverd ten behoeve van regenwaterberging;
  • 201 aanvragen voor subsidie groen dak behandeld/gehonoreerd;
  • Ruim 400 geveltuinen gefaciliteerd;
  • 15 overige projecten (actie plant voor een tegel, informatieavonden; groen initiatieven).

Ook in het kader van Eetbare stad werken we aan diverse projecten.

Reframe, towards a regional foodframe, Interreg North Sea Program   
We werken aan korte en duurzame voedselketen. Meer lokaal voedsel is verwerkt en geconsumeerd in de regio. Horeca ondernemers maken afspraken met lokale producenten. Dit project is verlengd tot en met november 2020.

Voedselbeleid
Er zijn afspraken gemaakt om het huidige voedselbeleid ‘Groningen groeit gezond’ (2012) te evalueren. We hebben voorbereidingen getroffen voor een uitvoeringsagenda met voedsel als instrument om gezonder, duurzamer en meer circulair te worden. We pakken dit integraal op, waardoor middels voedsel, doelen met betrekking tot onder andere Klimaat, Healthy Ageing en Circulaire Economie bereikbaar worden.

Met de activiteiten die we in 2019 hebben uitgevoerd, hebben we onze doelstellingen voor dit beleidsveld gerealiseerd.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 16:43:17 met de export van 06/30/2022 16:19:59