Deelprogramma 2.3: Bedrijvige stad

2.3.2 Bedrijvigheid breed stimuleren

We stimuleren bedrijvigheid in brede zin, gericht op het behouden van bestaande en stimuleren van nieuwe werkgelegenheid. We ondersteunen bestaande ondernemers en faciliteren nieuwe bedrijven in het vinden van bedrijfsruimte, aankoop van grond, vergunningentrajecten, en het leggen van contacten, bijvoorbeeld met onderwijsinstellingen en bedrijvenverenigingen.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2019 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren

Beoogd
2019

Behaald
2019

Aantal bedrijfsbezoeken

>580

580

Aantal adviesgesprekken met startende ondernemers

100

80

Aantal adviesgesprekken horeca

700

1100

Aantal begeleide bedrijfsverhuizingen

20

20

De aantallen voor de bezoeken en gesprekken zijn indicatief. Het aantal fysieke bezoeken aan het Horecaloket is in 2019 gestegen. Dit kan mede te maken hebben met de generieke ontheffing die is opgenomen in de algemene plaatselijke verordening, zodat een exploitatievergunning niet meer nodig is. Deze verandering zorgde voor onduidelijkheid bij horecaondernemers.

Wat wilden we bereiken in 2019?

We willen verdere groei en ontwikkeling van bedrijvigheid, gericht op een bestendige economische structuur, een gunstig vestigingsklimaat en voldoende werkgelegenheid in de gemeente en de regio. We faciliteren bedrijven die zich nieuw in onze gemeente willen vestigen en ondersteunen werkgevers en ondernemers bij vragen op het gebied van bedrijfsvestiging (bedrijfsverplaatsingen), vernieuwing (bijvoorbeeld automatisering/digitalisering), innovatie (van product, proces of organisatie) en groei (bedrijfsontwikkeling, export). We stimuleren en faciliteren meer en intensievere contacten tussen onderwijsinstellingen op alle niveaus en MKB-bedrijven in alle branches.

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • Bedrijven diensten op maat verlenen;
  • Het ondersteunen van ondernemersavonden en prijzen voor ondernemers;
  •  (Startende) ondernemers stimuleren en maatschappelijk verantwoord ondernemen bevorderen.
    Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken
    ;
  • Ondersteunen ZZP'ers en kleine zelfstandigen;
  • Duurzaam ondernemen stimuleren. Zie ook de paragraaf Duurzaamheid ;
  • In 2019 is het jaarplan voor ‘ondernemen met impact’ opgesteld.

Conclusie

We hebben het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in de relatie met de ondernemers in Haren en Ten Boer. De prioriteit is gelegd in relatie management met Ondernemend Haren en Stichting Het Dorpsfonds.
Er zijn meerdere MKB ondernemersavonden georganiseerd. Deze bijeenkomsten werden ruim bezocht en voldoen nog steeds in een behoefte bij ondernemers. Daarnaast hebben we intensief contact met het Inkoop Platform Groningen om Groningse ondernemers in contact te laten komen met de verschillende inkopers.

In 2019 is er een coördinator impact ondernemerschap aangesteld, een gemeentelijk servicepunt opgericht, hebben we onder andere bijgedragen aan de zichtbaarheid en professionalisering van impactondernemers en heeft een stakeholders analyse plaatsgevonden. Voor 2020 hebben we 6 actielijnen opgesteld die we vullen met projecten.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 16:43:17 met de export van 06/30/2022 16:19:59