Deelprogramma 2.1: Groningen Kennisstad

2.1.2 Faciliteren van gezamenlijke (internationale) kennis en innovatie projecten

Samen met het bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere overheden nemen we deel aan (Europese/internationale) samenwerkingsprojecten op het gebied van kennisontwikkeling en innovatie. Daarmee versterken we onze kennisinfrastructuur en proberen we andere partijen te laten investeren in de Noordelijke economie.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2019 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren

Beoogd
2019

Behaald
2019

Aantal ondersteunde grote (Europese) kennisprojecten   

>10

>10

Aantal geacquireerde kennisintensieve bedrijven

>4

>8

Wat wilden we bereiken in 2019?

We willen in totaal meer dan 10 kennisprojecten ondersteunen in 2019 en meer dan 4 kennisintensieve bedrijven acquireren.

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • We hebben momenteel 7 Europese projecten lopen waar we zelf subsidiënt van zijn als gemeente. Daarnaast ondersteunen we nog projecten van onze stakeholders. In 2019 hebben we een groot project op het gebied van waterstof binnengehaald: HEAVENN. Het is een belangrijke erkenning vanuit de Europese Unie om verder te gaan met projectontwikkeling op het gebied van waterstof en systeemintegratie als ‘Hydrogen Valley’;
  • In 2019 hebben we onze Europastrategie vastgesteld, waardoor we in de komende jaren meer gefocust en efficiënter kunnen opereren op het gebied van Europese projectontwikkeling;
  • We hebben samen met de OECD (samenwerkingsverband van 36 landen voor het geven van economisch advies) verder gewerkt aan het project 'The economics and governance of circular economy in cities'. Dit traject wordt begin 2020 afgerond;
  • Ondersteunen van projecten die innovatie in het MKB stimuleren, zoals de BioCooperative;
  • We hebben bijgedragen aan verschillende evenementen zoals de Refresh Conference (front-end developers) en de Odyssey Hackathon (blockchain en AI). Daarnaast zijn wij aangesloten bij het Digital Office. In het Digital Office komen onderwijs, bedrijfsleven en overheden bij een om (meer) de samenwerking te zoeken;
  • In 2019 besloot het Rijk -na een intensieve lobby vanuit de Economic Board Noord-Nederland (EBNN)- de landelijke Conferentie Nederland Digitaal 2020 in Groningen te organiseren. Vanwege het Corona virus is de conferentie en het regionale programma Noorden Digitaal gecanceld. Het ministerie van EZK heeft aangegeven graag samen met Noorden Digitaal te kijken naar een vervolg.

Conclusie

Kennis en innovatie blijft een belangrijke pijler voor de Groningse economie. De kennisinstellingen zijn van groot belang als werkgever, kennismakelaar en magneet voor talent in alle opleidingsniveaus. Groningen beschikt over sterke kennisclusters, een goed vertegenwoordigd en gretig midden- en kleinbedrijf en een cultuur van samenwerking met alle belanghebbenden.

We hebben onze inzet op Europese projectverwerving verstevigd en meerdere (internationale) kennisprojecten ondersteund. Samen met bedrijven en kennisinstellingen hebben we op verschillende thema's en in verschillende sectoren projecten geïnitieerd en daarin hebben we ons als regio duidelijk geprofileerd.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 16:43:17 met de export van 06/30/2022 16:19:59