Deelprogramma 6.1: Culturele infrastructuur

6.1.5 Evenementen

Groningen is een aantrekkelijke gemeente om in te wonen, te werken en te verblijven. Evenementen zijn medebepalend voor onze aantrekkelijkheid. Evenementen bezorgen bezoekers plezier, stimuleren levendigheid en zorgen voor werkgelegenheid binnen onze gemeente.  

We streven naar een bruisende én leefbare gemeente, waarbij we in ons beleid een belangenafweging maken om het draagvlak voor evenementen hoog te houden. We zoeken daarom voortdurend naar de juiste balans tussen plezier en ervaren overlast. Samen met partners organiseren we regie op het aanbod van grote evenementen. Daarnaast hebben we gericht locatiebeleid in de vorm van locatieprofielen voor de belangrijkste evenementenlocaties in de gemeente.

Wij willen dat de stad Groningen haar sterke positie op het gebied van evenementen behoudt. Groningen heeft een eigen gezicht en is ook voor buitenstaanders een jonge, eigenzinnige binnenstad met veel aandacht voor cultuur. Met onze historische binnenstad en de aanwezigheid van grote kennisinstellingen hebben we veel te bieden voor organisatoren van evenementen. Wij willen dat evenementen stevig bijdragen aan een herkenbaar profiel van Groningen. Evenementenbeleid en citymarketing zijn dan ook aan elkaar verbonden. Het gevarieerde aanbod aan evenementen in onze dorpen willen we behouden. Ook zijn in de nieuwe gemeente Groningen verhalen te vertellen. Deze verhalen worden gedeeld op evenementen. Wij bieden ruimte aan uiteenlopende evenementen omdat zij zorgen voor aantrekkingskracht buiten en sociale cohesie binnen de gemeentegrenzen.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2019 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicatoren

Beoogd
2019

Behaald
2019

Aantal evenementen 200 - 1.000 bezoekers

130

153

Aantal evenementen 1.000 - 2.000 bezoekers

45

55

Aantal evenementen 2.000 - 25.000 bezoekers

25

23

Aantal evenementen meer dan 25.000 bezoekers

6

5

Aantal meldingen geluidsoverlast evenementen (totaal)

235

557

Aantal meldingen geluidsoverlast evenementen - overige evenementenlocaties

40

89

Aantal meldingen geluidsoverlast evenementen - Binnenstad

40

28

Aantal meldingen geluidsoverlast evenementen - Stadspark

80

128

Aantal meldingen geluidsoverlast evenementen - Kardinge

20

1

Aantal meldingen geluidsoverlast evenementen - Rode Haan

10

18

Aantal meldingen geluidsoverlast evenementen - Suikerfabriekterrein

45

293

We hebben ruim 500 meldingen van geluidsoverlast binnengekregen. Dit aantal is hoger dan wij hadden beoogd. Deze stijging is hoofdzakelijk te verklaren door het grote aantal klachten tijdens het driedaags Paradigm festival op het terrein van de voormalige Suikerfabriek. De organisatie paste geavanceerde geluidstechniek toe en bleef binnen de geluidsnormen. De combinatie van regen en de windrichting was echter dusdanig ongunstig, dat er veel overlast ervaren is.
Het overige aantal meldingen geluidsoverlast valt relatief mee gezien de toename in het aantal evenementen en de daarbij behorende bezoekersstroom. Op de drafbaan in het Stadspark vonden twee nieuwe grote muziekevenementen plaats, te weten Stadspark Live en Hullabaloo. Gezamenlijk trokken zij 45.000 bezoekers. Over het algemeen slagen we er in om de geluidsoverlast bij muziekevenementen te beheersen.

Wat wilden we bereiken in 2019?

Wij hebben gestreefd naar de doorontwikkeling van ons strategisch evenementenbeleid en het blijvend sturen op een kwalitatief en gevarieerd evenementenprogramma. In 2019 wilden we het strategisch evenementenbeleid en de daarbij behorende locatieprofielen evalueren. Ten aanzien van de volksfeesten was het streven om te komen tot een inspirerend en gevarieerd programma vanuit een meer professionele structuur.
De voormalige gemeente Groningen, Haren en Ten Boer kennen eigen regelgeving, vergunning(uitgifte), leges én beleid. Vormgeven aan de harmonisatie van dat beleid was een belangrijke opgave voor 2019.

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • In 2019 hebben we twee spraakmakende grote muziekevenementen op de drafbaan toe kunnen voegen aan ons evenementenprogramma;
  • Het Strategisch Evenementenbeleid en de beleidsregel Vergunningen evenementen inclusief de locatieprofielen zijn geëvalueerd. De aandachtspunten uit deze evaluatie nemen wij mee in ons te harmoniseren beleid;
  • In Groningen bieden we ruimte aan vrijwilligers voor het organiseren van evenementen waaronder Volksfeesten als Koningsdag. We zijn in gesprek met deze vrijwilligers in onze zoektocht naar een professionele organisatieconstructie waardoor het organiseren van Volksfeesten financieel houdbaar blijft en er voldoende aandacht is voor alle voorwaarden op het gebied van veiligheid en duurzaamheid;
  • In het kader van harmonisatie van regelgeving, beleidsregels en leges hebben we in 2019 knelpunten geïnventariseerd. Dit is verwerkt in voorstellen voor nieuw beleid, dat in 2020 voorgelegd wordt ter vaststelling;
  • Het proces van vergunningverlening is geharmoniseerd, waarmee we een soepele overgang voor de dorpen hebben gerealiseerd.

Conclusie

Groningen behoudt haar sterke positie als evenementenstad in Nederland. De brede en gevarieerde evenementenprogrammering draagt bij aan onze cultureel bruisende gemeente. In 2020 harmoniseren en herijken wij ons evenementenbeleid. Wij blijven oog houden voor de balans tussen een aantrekkelijk evenementenaanbod en de leefbaarheid van de omliggende wijken.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 16:43:17 met de export van 06/30/2022 16:19:59