Deelprogramma 10.4: Fysieke veiligheid

10.4.1 Veiligheidsregio Groningen

De Gemeente Groningen maakt deel uit van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Groningen (VRG). VRG, opgericht op 1 januari 2014, is een organisatie waarin brandweer, de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), Gemeentelijke Kolom Groningen (GKG) en crisisbeheersing samenwerken. VRG heeft diverse samenwerkingsverbanden. Op het gebied van crisisbeheersing werkt VRG samen met de partners in crisisbeheersing (een samenwerkingsverband met politie, defensie, waterschappen, OM en omgevingsdienst) en andere overheidsorganisaties, bedrijven en maatschappelijke partners.

De Veiligheidsregio Groningen heeft uitgebreide taken. Als we deze toespitsen naar de taken op het gebied van het voorkomen en bestrijden van rampen en crises, zien we onder andere de volgende taken:

  • Het inventariseren van (het bevoegd gezag over) risico's van branden, rampen en crises;
  • Het voorbereiden op de bestrijding van branden en het organiseren van de rampenbestrijding en de crisisbeheersing;
  • Het inrichten en in stand houden van de interne en externe informatievoorziening binnen de bovengenoemde diensten en organisaties.

Met de deelname aan de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Groningen wordt gezorgd voor een fysiek veilige gemeente en adequaat optreden bij calamiteiten en brand.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2019 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren

Beoogd
2019

Behaald
2019

Aantal gecontroleerde kamer-verhuurpanden *

900

932

Aantal bestuurlijke maatregelen na controle kamer-verhuurpanden *

< 10

0

Wat wilden we bereiken in 2019?

  • Wij wilden ons focussen (net als de komende jaren) op het professioneel verrichten van de kerntaken brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening, bevolkingszorg en crisisbeheersing;
  • Wij wilden onze rol op andere terreinen verkennen, in afstemming met het bestuur. Hiertoe wilden we samen met partners nieuwe taken onderzoeken en/of tijdelijk oppakken.

De actuele beleidsdoelen zijn vastgelegd in het Beleidsplan Veiligheidsregio Groningen 2016-2019. De focus ligt op de verbinding met de maatschappij en de lokale gemeenschap, de vakbekwaamheid en preventie door burgers zelf.

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • We hebben onze reguliere taken uitgevoerd;
  • Er is een interne reorganisatie afgerond, waarbij met name aan de sector crisisbeheersing vorm is gegeven;
  • Wij hebben het regionale risicoprofiel, het regionale beleidsplan en het regionale crisisplan (gezamenlijk omvat in een document: het ‘Veiligheidsplan 2020-2024’) geactualiseerd. De verkenning van taken gekoppeld aan de risico’s in de maatschappij, is hier onderdeel van. Dit is samen met partners en gemeenten voorbereid. In december 2019 heeft het bestuur het concept Veiligheidsplan 2020-2024 vastgesteld, dat in het voorjaar van 2020 voor zienswijze aan de gemeenten wordt aangeboden.

Conclusie

De VRG heeft uitvoering gegeven aan haar kerntaken en daar waar nodig de gemeente Groningen aangehaakt aan haar doelstellingen.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 16:43:17 met de export van 06/30/2022 16:19:59