Binnen het thema bodem werken we aan het duurzaam ontwikkelen, benutten en beheren van de bodem. Dat doen we binnen de Wet bodembescherming en het Besluit bodemkwaliteit. De landelijke kaders zoals beschreven in het bodemconvenant 2016-2020 zijn vertaald in het uitvoeringsprogramma bodem en ondergrond 2015-2020. Daarmee willen we een schone en veilige bodem die past bij het soort gebruik, voorkomen dat activiteiten in de ondergrond tot maatschappelijk onacceptabele effecten leiden en ondergrondse kansen optimaal afstemmen met bovengrondse ontwikkelingen zoals bodemenergie, ondergronds bouwen en waterhuishouding.
De milieuthema’s geluid en lucht bepalen in sterke mate de lokale leefomgevingskwaliteit en kunnen bij langdurige blootstelling van invloed zijn op de gezondheid. De luchtkwaliteit in de gemeente Groningen is relatief goed en wordt sterk beïnvloed door de luchtverontreiniging die van elders wordt aangevoerd met de wind. Daardoor is het nauwelijks mogelijk om de luchtkwaliteit hier met lokale maatregelen verder te verbeteren. Dit ligt anders bij geluid, ofwel verkeerslawaai. Ten eerste heeft dit op veel plekken een aanzienlijke impact op het leef- en woonklimaat. Ten tweede zijn er betere aangrijpingspunten om dit op lokaal niveau aan te pakken.
Wat wilden we bereiken in 2019?
- Een schone en veilige bodem die past bij de gebruiksfunctie;
- Activiteiten in de ondergrond mogen niet tot maatschappelijk onacceptabele effecten leiden;
- Voorbereiden op de invoering van de Omgevingswet;
- Een verdere afname van het verkeerslawaai in de gemeente;
- Het waarborgen van een goed akoestisch binnenklimaat in (toekomstige) woningen langs drukke wegen.
Wat hebben we hier voor gedaan?
- Voorbereiden van de in 2020 geplande sanering van de voormalige vuilstort in Woltersum
- In het kader van het uitvoeringsprogramma bodem en ondergrond zijn we een pilot gestart voor het ontwikkelen van de 3D model van de ondergrond
- Gemeentelijk beleidskader PFAS opgesteld om werkzaamheden aan grond-, weg- en waterbouw zoveel mogelijk doorgang te kunnen geven
- uitwerking van bouwstenen voor de op te stellen omgevingsplannen.
- uitvoering geven aan het actieplan wegverkeerslawaai 2018-2023.
- Toepassen van stilasfalt bij groot wegonderhoud en nieuwe ontwikkelingen en uitvoeren van gevelisolatieprojecten met subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
- door onze werkwijze is het gelukt om bijvoorbeeld in de Reitdiepzone woningbouwprojecten mogelijk te maken waarbij een goed akoestisch binnenmilieu is gewaarborgd.
- de geluidskaarten voor de voormalige gemeente Haren zijn gereed. De kaarten voor de luchtkwaliteit volgen in het voorjaar van 2020.
Conclusie
We hebben vele activiteiten uitgevoerd die hebben bijgedragen aan het realiseren van onze doelen. Het vaststellen van een nieuwe nota bodembeheer is onder andere door de ontwikkelingen rondom PFAS niet gelukt. We gaan dit in 2020 alsnog doen.