Deelprogramma 9.1:Onderhoud & Beheer Openbare Ruimte

9.1.2 Riolering en water

We zorgen voor een goed functionerend water- en rioleringssysteem. Met dat systeem hebben we respect voor mens, dier en milieu zoals vastgesteld in de drie van kracht zijnde water- en rioleringsplannen.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2019 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren

Beoogd
2019

Behaald
2019

Aantal meters riool dat is vernieuwd

9.065

9.100

Toename oppervlakte (ha) verharding waar regen- en afvalwater wordt gescheiden

5

5

Wat wilden we bereiken in 2019?

We wilden in 2019 werken aan de verdere uitvoering van de maatregelen uit geldende water- en rioleringsplannen. Deze maatregelen hebben ten doel de kwaliteit van het riool op peil  te houden en te verbeteren. Ook zijn veel van de maatregelen gericht op de scheiding tussen schoon en vuil water. Daarnaast wilden we een nieuw integraal water- en rioleringsplan opstellen voor de periode 2020 – 2024 voor de nieuwe gemeente. In dit plan is onder andere aandacht besteed aan maatregelen die nodig zijn op het gebied van klimaatadaptatie.

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • We hebben een nieuw water- en rioleringsplan 2020-2024 gemaakt en een nieuw regionaal waterakkoord;
  • We hebben samen de waterschappen waterstuctuurplannen gemaakt en uitgevoerd waarin onder andere het aanleggen van natuurvriendelijke oevers een maatregel is;
  • We zijn doorgegaan met het scheiden van afvalwater en regenwater zoals in het project ‘Euvelgunne Klimaatbestendig’. In dit project koppelen we samen met ondernemers verhard oppervlak af van het riool en wordt regenwater benut;
  • We hebben de resterende verbetermaatregelen waterstructuur Stadspark uitgevoerd;
  • In Kostverloren hebben we de vervanging en herstel van riolen afgerond;
  • We zijn doorgegaan met maatregelen bedoeld voor de inwoners van de stad zoals Steenbreek, de groene dakensubsidie, de regentonnenactie en andere bewustwordingsacties;
  • We continueerden het uitbreiden van de scheiding tussen regenwater- en afvalwaterafvoer;
  • Maatregelen genomen ten bestrijding van het blauwalgprobleem in het Kardingeplas;
  • In de eerste helft van 2019 hebben we de vijver in het Noorderplantsoen gebaggerd;
  • We hebben Pioenvijver natuurlijk ingericht ten behoeve van de waterkwaliteit.

Conclusie

Eind 2019 hebben we voor het gehele gemeentelijk gebied één nieuw integraal water- en rioleringsplan voor de periode 2020 – 2024 vastgesteld. In dit plan is beschreven hoe we de komende jaren vorm willen geven aan onze zorgplicht voor riolering en water.  Daarnaast is het plan opgebouwd aan de hand van ambities op vier thema’s: klimaat, waterkwaliteit, ketenoptimalisatie en duurzaamheid. In 2019 hebben we samen met de waterschappen en het waterbedrijf en de gemeenten in Groningen en Noord Drenthe een nieuw regionaal waterakkoord gemaakt en getekend. Dit akkoord heeft betrekking op werkzaamheden die beter in regionaal verband kunnen worden opgepakt, deels op hiervoor genoemde thema’s. Daarnaast is een van de belangrijke doelen van het akkoord het verminderen van de kwetsbaarheid van kennis en expertise in de sector.

In verband met ontwikkelingen rondom PFas hebben we in de tweede helft van 2019 niet kunnen baggeren. We zullen de ontwikkelingen rondom dit onderwerp nauwlettend volgen en zo mogelijk daarop inspelen.

De afgelopen jaren werd de Kardingerplas tijdens het zwemseizoen getroffen door blauwalg.  
Naar aanleiding van dit feit heeft een groep bewoners begin 2019 een petitie opgesteld met als doel blauwalg te voorkomen. Samen met het Waterschap Noorderzijlvest werkten we gezamenlijk al aan het blauwalgprobleem en hadden hierover halfjaarlijks overleg met de bewonersorganisatie Beijum. Uitgangspunt bij de te nemen maatregelen is dat we niet aan symptoombestrijding willen doen, maar de oorzaken willen aanpakken. Maatregelen die zijn genomen zijn een onderzoek naar het effect van de waterbodem, een onderzoek naar het ecologisch evenwicht in de plas, aanpassingen aan de doorstroming en een aantal noodmaatregelen zoals verwijderen van drijflagen en de communicatie hierover in de wijkkranten en op de website van het waterschap. Ondanks de inspanningen om de plas blauwalgvrij te maken kunnen we helaas niet garanderen dat blauwalg voorgoed tot het verleden behoort.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 16:43:17 met de export van 06/30/2022 16:19:59