Deelprogramma 8.4 Kwaliteit woningvoorraad

8.4.1 Energieneutraal wonen

Onze doelstellingen op het gebied van energie zijn vastgelegd in het paragraaf Duurzaamheid.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2019 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren

Beoogd
2019

Behaald
2019

Aantal woningen dat jaarlijks energiebesparende of duurzame energiemaatregelen neemt via loket Groningen Woont Slim

1000

ca.700

% corporatiewoningen met energielabel B of beter

-

39%

Wat wilden we bereiken in 2019?

  • We wilden de winkel “Groningen woont SLIM” voortzetten. Het loket moest bij meer bewoners bekend worden en meer particulieren ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Per jaar gaan we voor 10.000 klantencontacten van unieke woningbezitters, met een conversie van 10%. De gemeente Groningen voert hierbij ook de regie in 22 andere gemeenten die meedoen aan het energieloket;
  • Intensievere samenwerking met de woningcorporaties met betrekking tot de prestatieafspraken en het realiseren hiervan;
  • Met de woningcorporaties willen we extra inzetten op het verduurzamen van de sociale huurwoningen. Het tempo van verduurzaming moet omhoog en de afspraken met de corporaties moeten helderder en ambitieuzer worden;

Wat hebben we hier voor gedaan?

We hebben samen met corporaties het Masterplan verduurzaming opgesteld om te kiezen voor passende ingrepen en een realistische route naar het einddoel: een CO2-neutrale voorraad. Bij het bepalen van passende route naar CO2-neutrale en aardgasvrije woningvoorraad zijn de volgende uitgangspunten geformuleerd:

  • Betaalbaarheid is leidend;
  • Slopen als verbeteren niet kan;
  • Het moet technisch kunnen;
  • Basiskwaliteit mag niet wachten; aan de slag met no-regret maatregelen;
  • Bestaande infrastructuur en gasaansluitingen benutten waar nuttig.

Het plan vormt samen met de wijkenergieplannen en de warmtevisie de agenda voor de komende jaren. Meer informatie over het masterplan staat in de paragraaf Duurzaamheid;
Voor het masterplan zijn we een monitor aan het ontwikkeling om de voortgang van het de uitvoering van het masterplan te bewaken en bij te sturen indien nodig.

Het percentage corporatiewoningen met energielabel B (Energie index 1,21-1,40) of beter is in 2019 39%. Dit was in 2017 31%.
In de prestatieafspraken is opgenomen dat we in 2019 streven naar een gemiddelde EI van 1,45 , 2021 1,4 en in 2024 1,35.

In Groningen werkten we in 2019 samen met het Energieloket Groningen Woont SLIM. Groningen woont SLIM hebben we in 2019 doorontwikkeld tot een loket waar alle informatie voor particulieren over het verduurzamen van het eigen huis, de plannen van de gemeente voor de wijk (wijkenergievisie) en de samenwerking in de buurt (Grunneger Power, buurkracht en buurtinitiatieven) te vinden is. Het contract dat aan de basis ligt van deze samenwerking is eind 2019 geëindigd . We zijn van mening dat het loket in de huidige vorm (winkelconcept) onvoldoende bijdraagt aan het behalen van onze ambities. Begin 2020 gaan we samenwerken met de andere gemeenten in de provincie Groningen in het Energieloket Groningen. Meer informatie over het Energieloket staat in de paragraaf Duurzaamheid.

Conclusie

We zetten gestaag stappen in de verduurzaming van de woningvoorraad in Groningen. We willen de energietransitie daarbij combineren met de wijkvernieuwing om ook ruimtelijk en sociale doelen te behalen. Naast de wijkvernieuwingswijken willen we ook in ander wijken de energietransitie gebiedsgericht oppakken. Hiermee gebruiken we de verduurzamingsopgave als instrument om de aantrekkelijkheid van bestaande woonwijken te versterken. Verduurzaming zorgt voor een betere woonkwaliteit en betaalbare woonlasten (op de lange termijn). Voor de verdere conclusie wordt verwezen naar de paragraaf Duurzaamheid.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 16:43:17 met de export van 06/30/2022 16:19:59