Coalitieakkoord 2019-2022 gezond, groen en gelukkig Groningen
Binnen dit programma werken we aan een robuuste, groene en goed onderhouden openbare ruimte waar ruimte is voor iedereen.
Robuust en veerkrachtig groen
In 2019 hebben we extra inzet gepleegd om de leefkwaliteit in onze, zich volop ontwikkelende, gemeente hoog te houden. We maakten het water beleefbaar en bereikbaar. Zo zijn er onder andere in het Pioenvijver en het Hoornse meer natuurvriendelijke oevers aangelegd. In 2019 zijn we gestart met het maken van een Groenplan, waarmee we vanaf 2020 gericht kunnen inzetten op meer groen, water en ecologie. Waar zich kansen voordoen investeren we in groen.
We hebben maatregelen genomen om bestand te zijn tegen extremere weersomstandigheden als gevolg van de klimaatverandering. Door uitbreiding en versterking van groen en het planten van bomen dragen we bij aan temperatuurbeheersing en het dempen van de gevolgen van hevige regenval. Dit komt ook ten goede aan de biodiversiteit. Daarnaast gingen we in dit verband door met het subsidiëren van groene daken, ontmoedigden we versteende tuinen en stimuleerden we initiatieven op het gebied van vergroening. In 2019 hebben we gericht gewerkt aan de stresstest klimaatadaptatie voor Haren (stresstesten Groningen en Ten Boer al gereed) en hebben we een Uitvoeringsplan gemaakt.
Ruimte voor mensen
We hebben een hoge ambitie op het niveau van de leefkwaliteit, zoals vastgesteld in de omgevingsvisie (Next City). Onze inwoners en bezoekers moeten zich fijn voelen in onze stad en dit stelt hoge eisen aan de verblijfskwaliteit van de openbare ruimte. Dat betekent dat wandelen, fietsen, spelen en groenbeleving centraal staan en dat we streven naar een autoluwe gemeente en een emissievrije binnenstad. Zie hiervoor verder programma 7 Verkeer en voor bewegen in de openbare ruimte ook programma 5 Sport en Bewegen.
Waar ingrijpende werkzaamheden in straten plaatsvinden, zoals bij rioleringswerkzaamheden of aanleg warmtenet, kijken we samen met bewoners hoe de straat leefbaarder en groener kan worden ingericht. Ook bieden we bewoners ruimte om van hun straat een leefstraat te maken. Zo kan de straat een prettige ruimte worden om in te verblijven en elkaar te ontmoeten. Hier kan de parkeervisie (Ruimte voor de straat) uit programma 7 een goed aanknopingspunt bieden, om de openbare ruimte te herwinnen. In programma 7 zijn ook de plannen ten aanzien van fietsparkeren terug te vinden, we zoeken namelijk naar mogelijkheden om het fietsparkeren op straat te beheersen ten gunste van de ruimte voor voetgangers.
Ter ondersteuning van het herwinnen van de openbare ruimte zijn we in 2019 begonnen met het maken van een Leidraad openbare ruimte. Hierin verbeelden we de principes van stimulering van ontmoeting, toegankelijkheid, ruimte voor voetgangers en fietsers, vergroening en fors terugdringen van geparkeerde auto’s. Hier beginnen we meteen mee in de plannen voor de Eemskanaalzone, het Suikerfabriekterrein, de wijkvernieuwingswijken en de binnenstad.
Met betrekking tot de openbare ruimte en de betekenis daarvan, besteden we extra aandacht aan cultuurhistorie, zowel in bebouwde gebieden, als met betrekking tot het landschap, zie hiervoor verder programma 8 Wonen.
Afvalinzameling en -verwerking
Het jaar 2019 stond in het teken van harmonisatie van het afvalbeleid. We hebben diverse varianten onderzocht. We hebben onder andere gekeken naar Diftar en extra voorzieningen, naar mogelijkheden voor verbeterde nascheiding en het ophalen van grofvuil. In 2019 hebben we tevens de voorzieningen voor afvalscheiding uitgebreid.
Sociaal werkgeverschap in het onderhoud
Een belangrijk deel van het onderhoud in de gemeente wordt momenteel uitgevoerd door circa 260 medewerkers die vallen onder de Wet Sociale Werkvoorziening. Met het van kracht worden van de Participatiewet is vanaf 2015 nieuwe instroom niet meer mogelijk en neemt het aantal medewerkers binnen deze groep in snel tempo af. We vinden het onverminderd belangrijk om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een plek te bieden in het onderhoud van de gemeente en zoeken daarom naar andere vormen. In 2019 zijn we een project gestart dat nadere invulling zal geven aan de concrete uitwerking aan het sociaal werkgeverschap. Net als voorgaande jaren zijn er in 2019 ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt vanuit de nieuwe doelgroepen ingestroomd.