Programma 8: Wonen

Relevante ontwikkelingen

Onze toekomstvisie op het wonen in de gemeente is nog steeds relevant. We willen dan een ieder naar zijn zin in Groningen kan wonen in een ongedeelde gemeente. Wat verandert zijn de ontwikkelingen en omstandigheden waar binnen we deze visie uitvoeren. Een belangrijke ontwikkeling is de fusie op 1 januari 2019 met de gemeenten Haren en Ten Boer.  Dit vraagt om het opstellen van een nieuwe woonvisie waarmee we in 2019 zijn gestart.

We zien dat de woningmarkt volop in beweging is. De dynamiek op de woningmarkt in de stad is in rap tempo toegenomen. Verkooptijden van koopwoningen zijn korter dan een maand, prijzen zijn gestegen en woningen worden steeds vaker gezien als belegging. Om in de grote vraag naar woningen te voorzien moeten we zorgen voor meer woningproductie. In 2019 zijn ruim 1.800 nieuwe woningen gerealiseerd, meer dan ooit tevoren. We blijven de komende jaren echter doorgroeien. We moeten daarom blijven bijbouwen. Ontwikkelzones als Stadshavens en het Suikerfabriektterrein, uitleglocaties als Meerstad en de Held 3, maar ook binnenstedelijke ontwikkelingen op bijvoorbeeld de ALO-locatie of Helpman Noord leveren hier een bijdrage aan. We houden daarbij de stad compact en dat geldt ook voor de dorpen. We staan een beperkte groei van de dorpen toe als deze voorziet in de eigen behoefte van het dorp.

We zien ook de druk op de beschikbaarheid van onze sociale huurwoningen toenemen, onder andere door de grote groepen jongeren en kwetsbare doelgroepen die we in de gemeente een plek willen geven. Hierbij streven we naar een gelijkmatige spreiding over de regio en zien we ook een verantwoordelijkheid voor de omliggende gemeenten om een deel van de uitstroom van beschermd wonen en maatschappelijke opvang te huisvesten.

De corporaties willen zich inzetten voor een fors nieuwbouw- en vervangingsprogramma met als uitgangspunt dat we jaarlijks netto 225 sociale huurwoningen toevoegen.

Naast de druk op sociale huurwoningen zien we ook dat het op de particuliere markt moeilijk is om een passende woningen te vinden. Men blijft wonen in de huidige woningen, waardoor de doorstroming stopt. De doorstroming wordt ook bemoeilijkt door het grote aandeel grote maar vooral kleinere particuliere beleggers. We zien dat deze groep op grote schaal woningen in onze gemeente koopt om deze vervolgens te gaan verhuren.
Om te zorgen voor voldoende en betaalbare woningen zullen we als gemeente meer moeten sturen op de woningmarkt.

Tevens staan we als stad voor een grote uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen (zowel particulier als corporatief bezit). Niet alleen omdat dit goed is voor de betaalbaarheid van het wonen, maar ook omdat dit voor een belangrijk deel kan bijdragen aan onze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. Hierbij hebben we ook aandacht voor natuur-inclusief en circulair bouwen. Dit geldt zowel bij verduurzaming als bij sloop-nieuwbouw projecten.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 16:43:17 met de export van 06/30/2022 16:19:59