Programma 5: Sport en bewegen

Relevante ontwikkelingen

Actieve leefstijl
Sport brengt mensen samen. Voldoende bewegen levert een positieve bijdrage aan de gezondheid: fysiek en mentaal. In Groningen zijn grote verschillen in sportdeelname en actieve leefstijl. We willen deze verschillen verkleinen en richten onze focus op nog-niet-actieve Groningers met lage inkomens of financiële zorgen en op mensen met een beperking. De buurtsportcoaches en vakleerkrachten bewegingsonderwijs hebben hierin een belangrijke rol. Vanuit het Rijk is de cofinanciering voor de combinatiefuncties verruimd. We willen een deel van de intensiveringsmiddelen sport inzetten om meer combinatiefuncties in te kunnen zetten en meer mensen in de gemeente met plezier te kunnen laten bewegen.

De openbare ruimte biedt veel mogelijkheden. We willen de openbare ruimte daarom zo inrichten dat hij maximaal uitnodigt tot sporten en bewegen.
We continueren de intensiveringsmiddelen voor Sporten in de Openbare Ruimte (de Bewegende Stad).

Jaarlijks organiseren we tijdens de Nationale Sportweek in september beweegactiviteiten, onder andere voor de scholen.  

Samenwerking en verbinding
Verenigingen en sportclubs hebben een verbindende rol in buurten en dorpen.
We willen een maatschappelijk akkoord sluiten voor Gezond en Sportief Groningen. Met onze partners in het onderwijs, buitenschoolse opvang, welzijnsinstellingen en culturele organisaties stimuleren wij in de wijk een brede samenwerking. Dit hebben we onder andere gedaan door het lokaal sluiten van het Gronings Sportakkoord. Dit sluit aan bij implementatie van het Nationaal Sportakkoord, waarvoor het Rijk de komende jaren extra geld beschikbaar stelt. Hier liggen kansen om samen met onze maatschappelijke partners en sportaanbieders de kracht van sport en plezier in bewegen in onze gemeente te versterken.

Sportaccommodaties
Wij zorgen goed voor de bestaande sportaccommodaties. Omdat de gemeente groeit, kijken we goed waar uitbreiding van sportaccommodaties noodzakelijk is.  Sportverenigingen hebben een belangrijke sociaal maatschappelijke functie en kunnen bijdragen aan de gezonde leefstijl van hun (vaak jonge) leden. Het faciliteren van de sportverenigingen met een goede sportinfrastructuur blijft dan ook speerpunt. We kiezen er dan ook voor om een deel van de intensiveringsmiddelen sport in te zetten in het co-investeringsfonds sportinfrastructuur om structurele sportinvesteringen mogelijk te blijven maken. Daarnaast wordt een deel van de intensiveringsmiddelen sport ingezet voor de vervanging van de kunstgrasvelden. Ook kijken we hoe we gemeentelijke accommodaties slimmer en intensiever kunnen gebruiken. Dat doen wij in het project 'Beter Benutten'.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 16:43:17 met de export van 06/30/2022 16:19:59