Programma 4: Welzijn, gezondheid en zorg

Relevante ontwikkelingen

Positief opgroeien
Wij willen een preventief jeugdbeleid waarin we het kind centraal stellen. De basis voor dit beleid wordt gevormd door de beweging rond positief opgroeien. Deze beweging, die inmiddels is ingezet, zetten wij voort. Wij willen daarbij een beweging bewerkstelligen van problematiseren, naar normaliseren. Hiermee willen we voorkomen dat kinderen en jongeren onnodig en/of te snel beroep doen op zwaardere vormen van jeugdhulp.

Van zorg naar gezondheid
Vanuit onze ambitie om de gezondste gemeente van Nederland te worden zetten we in op het verkleinen van gezondheidsverschillen tussen wijken en dorpen. Tevens zetten we in op het verhogen van het aantal gezonde levensjaren. Hiertoe willen we een maatschappelijk akkoord sluiten met gemeenten, verzekeraars, zorgverleners en andere maatschappelijke partners. De focus in het akkoord moet komen te liggen op preventie.

Van zorg naar werk en welbevinden
We zetten de beweging in gang van zorg naar werk en welbevinden; we willen dat meer mensen meedoen. Daarbij zetten we gemeentelijke middelen bewust meer ontwikkelingsgericht in, gericht op scholing, (gesubsidieerd) werk en maatschappelijke participatie. De WIJ teams spelen in deze ontwikkeling een belangrijke rol, als netwerkaanjager. Daarbij kijken we ook kritisch naar de samenstelling van de WIJ teams, deze is wat ons betreft afhankelijk van de bevolkingssamenstelling van een buurt of dorp en van wat de inwoners nodig hebben.
We zetten een viertal Gebiedsondersteunende Netwerken (GON) in, om de zorg vanuit de medische invalshoek te verminderen. Het GON heeft in dat kader de opdracht om samen met de WIJ teams en andere partners preventief te werken.
Aanvullend investeren we in een aanpak van 240 multi-probleem gezinnen, gericht op het bieden van integrale ondersteuning, waarbij zoveel mogelijk een stapeling van indicaties moet worden voorkomen.

Huishoudelijke hulp
Veel inwoners van de gemeente maken gebruik van huishoudelijke hulp. We willen dat de mensen die het echt nodig hebben huishoudelijke hulp kunnen ontvangen. Er wordt daarom van geval tot geval bekeken welke ondersteuning iemand nodig heeft en dat vereist een zorgvuldig onderzoek. Een zorgvuldig onderzoek maakt onderdeel uit van een maatwerkvoorziening. Om die reden is het voornemen om de huishoudelijke hulp alleen nog als maatwerkvoorziening af te geven.

Integratie nieuwe Groningers
De gemeente herbergt zo’n 1500 statushouders. Er is een actieve aanpak ontwikkeld voor inburgering en integratie. We zetten alles op alles om de nieuwe Groningers aan het werk te helpen zodat zij nog sneller kunnen integreren in de Groningse samenleving.

Opvang en begeleiding
We hebben oog voor de meer kwetsbare mensen in onze samenleving zoals daklozen en mensen in beschermd wonen instellingen. Er zijn afspraken met corporaties en zorginstellingen om sneller woningen beschikbaar te stellen om de doorstroom en uitstroom uit de maatschappelijke opvang en beschermd wonen instellingen te verbeteren.
Groningen wordt met ingang van 1 april een van de pilotgemeentes voor een Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) als opvolger van de bed bad brood voorziening. Op basis van de kennis en ervaring die in de pilots is opgedaan, krijgt het landelijke netwerk van LVV’s een definitieve vorm.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 16:43:17 met de export van 06/30/2022 16:19:59